Loading...

Ministarstvo pravde

U martu 2007. godine u Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici pokrenut je program automatskog vođenja sudskih predmeta – SENA. Program koji je razvio SBS u rad je pustio Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Republike Srbije. Svečanosti su prisustvovali i Danijel Đulgaris, direktor centra Evropske agencije za rekonstrukciju u Srbiji, predsednici okružnog i opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici i direktor SBS-a Mirko Drašković.

„Reformom pravosuđa želimo da sprečimo pojavu korupcije“, rekao je Stojković, „a zahvaljujući ovom sistemu to je sada mnogo izglednije, jer je omogućena javnost rada sudova od momenta predaje predmeta pa do finalnog rezultata“. Druga stvar koja je po mišljenju Ministra možda još značajnija jeste povećana efikasnost rada suda. “Vreme koje se do sada gubilo na tehničkim stvarima koje su se radile ručno sada će biti skraćeno, jer se sve radi elektronski pa će sve moći da se radi brže i efikasnije.“ Stojković procenjuje da to štedi 20–30% vremena sudova.

„SENA je namenski softver za upravljane radom sudova i vođenje sudskih predmeta koji je dizajniran i razvijen zahvaljujući finansiranju Evropske unije“, rekao je Đulgaris. „SENA će obezbediti precizne, kontinualne i detaljne informacije o broju i strukturi predmeta u sudovima širom Srbije. To će donosiocima sudskih odluka pomoći da efektivno upravljaju sudovima.“ Kao posebnu povoljnost istakao je da će prihvatanjem ovog softvera Srbija ostvariti i značajne novčane uštede, jer bi neki drugi softverski proizvod zahtevao značajna sredstva od Ministarstva pravde za plaćanje licenci. (Izvor: InfoReview)